ABD'nin İran'a Yönelik Tek Taraflı Yaptırımları Hakkında
E-GTO Online

ABD'nin İran'a Yönelik Tek Taraflı Yaptırımları Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza iletilen yazıda; Dışişleri Bakanlığı'ndan TOBB'ye gönderilen ve ABD'nin İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlarına ilişkin aşağıdaki hususlar yer almaktadır;

"ABD Hazine Bakanlığı'nın 20 Kasım 2017 tarihinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Kudüs Gücü'nün istikrarsızlık yaratıcı faaliyetlerine destek olmak amacıyla sahte para bastığı belirtilen 6 gerçek ve tüzel kişiye yönelik yaptırım kararı alındığını duyurmuştur."

"Söz konusu gerçek ve tüzel kişilerin Avrupa ihracat kontrol kısıtlamalarını ihlal ederek temin ettikleri malzeme ve teçhizatla DMO Kudüs Gücü için milyonlarca dolar değerinde sahte Yemen Riyali bastıkları belirtilmektedir."

"BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı niteliktedir ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanması zorunludur. Buna mukabil ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım, karar ve uygulamaların Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmamakta, ancak ABD'nin yaptırımları sınır aşar şekilde uyguladığı cihetle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde keyfiyetten bilgi sahibi olunmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir."

Ek: ABD Hazine Bakanlığı tarafından 20 Kasım 2017 tarihinde yapılan yaptırım uygulamasını içeren açıklama(2 sayfa)

EK DOSYALAR
ABD Hazine Bakanlığı Açıklaması