ABD’nin İran’a Yönelik Yeni Yaptırımları Hakkında
E-GTO Online

ABD’nin İran’a Yönelik Yeni Yaptırımları Hakkında

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza iletilen yazıda, İran'ın "Simorgh" adlı taşıyıcı füzeyi uzaya fırlatmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan, halen Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunan "Shahid Hemmat Industrial Group'a (SHIG) bağlı, İran'da yerleşik 6 firmaya yaptırım uygulanmasının kararlaştırıldığına yönelik açıklama Vaşington Büyükelçiliğimizden Dışişleri Bakanlığımıza iletilmiştir. Söz konusu 6 firmanın bilgileri ekte bilgilerinize sunulmaktadır.

İlgi yazıda, BM Güvenlik Konseyi'nin Iran'a yönelik yaptırım kararlarının ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olduğu, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmamakta olduğu, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı çerçevesinde alınan yaptırımlar hakkında bilgilendirmede bulunulmasında yarar görüldüğü belirtilmiştir.

Konuyu bilgilerinize önemle sunarız.

Ek: ABD Hazine Bakanlığı tarafından 28 Temmuz 2017 tarihinde yapılan açıklamada yaptırım uygulanması kararlaştırılan firmaların listesi.

DUYURU .doc Olarak İndir     Sıkıştırılmış .zip Olarak Tümünü İndir
Eklenme : 16 Ağustos 2017 Çarşamba