İran Nükleer Yaptırımlarının Kaldırılmasına İlişkin Muafiyetlerin Süresinin Uzatılması
E-GTO Online

DUYURU

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Odamıza iletilen yazıda; Dışişleri Bakanlığı'nda alınan ilgi yazı ve Vaşington Büyükelçimizin yazısına atfen, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 17 Temmuz 2017 tarihinde ABD'nin İran'a uyguladığı nükleer yaptırımların Kapsamlı Ortak Eylem Planı kapsamında kaldırılması için gerekli muafiyetleri bir kez daha uzattığı(2015 tarihli "İran Nuclear Agreement Review" başlıklı yasa uyarınca muafiyetlerin 90 gün arayla uzatılması gerekmektedir) kaydedilmekte, 18 Temmuz'da ise ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları tarafından İran'a yönelik yeni yaptırımların açıklandığı belirtilmektedir. Söz konusu açıklamaların metinleri ekte sunulmuştur.

Yazıda devamla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırım kararları ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte olup, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından uygulanması zorunlu olduğu hatırlatılmakla birlikte, ABD ve AB'nin kabul ettikleri tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı, ancak ABD yaptırımlarının sınır aşan etkiye sahip olması nedeniyle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş akdine girecek firma ve kuruluşlarımızın dolaylı olarak yaptırımlardan etkilenme olasılığı bulunduğu bildirilmektedir.

Konuyu bilgilerinize önemle sunarız.

Ek: Yaptırımlarla ilgili bilgi notu

DUYURU .doc Olarak İndir     Sıkıştırılmış .zip Olarak Tümünü İndir