Kuruluş Ekli Dosyalar
ÖNEMLİ DUYURU
Kuruluş tescil ve imza tasdik işlemleri Odamızın 1. Katında "Ticaret Sicili Müdürlüğü Kuruluş Onay ve Tescil Ofisi" nde gerçekleştirilmekte olup görüntülü olarak kayıt altına alınmaktadır. Ticaret Sicili Müdürlüklerinde çalışan müdür, yardımcısı ve diğer personele karşı işlenen suçlar kamu görevlisine karşı işlenmiş sayılır. Ofiste gerçekleşen sahtecilik, hakaret vb suç unsuru teşkil eden tüm eylemler tutanak altına alınıp derhal Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmektedir (Kamu Görevlisine hakaret TCK m. 125/3, Resmi ve Özel Belgede sahtecilik TCK m. 204-212, Kamu görevlisini tehdit TCK m. 106, Kamu hizmetlerine engel olunması TCK m. 113, Kişilerin huzur ve sükununu bozma TCK m. 123). Ticaret Sicili Yönetmeliğine göre Müdürlüğümüze ibraz edilecek defterlerin sayfa numaralarının doğru, eksiksiz, silinmemiş, numaraların üzeri çizilmemiş, kurşun kalemle yazılmamış olması gerekmektedir. Defterin hangi defter olduğu açık ve şüpheye yer vermeyecek şekilde üzerinde yazılı olmalıdır. Bu kurallara uymayan defterler kabul edilmemektedir. Üzerinde sadece "Karar Defteri" yazılı defterler kabul edilmemektedir (Ticari defterlere ilişkin tebliğ gereğince).
YENİ KAYIT YAPTIRMAK İSTEYEN ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE….!!!!!! ( LÜTFEN TİCARET SİCİL DUYURULAR - HABERLER KISMINA GÖZATIN)
YENİ KURULUŞ(GERÇEK KİŞİ, LİMİTED ŞİRKET, ANONİM ŞİRKET, MERKEZ NAKLİ, ŞUBE AÇILIŞI, ) İŞLEMLERİNDE :
SAAT 08:30 İLE 11:30 ARALIĞINDA (GERÇEK KİŞİ, ŞUBE AÇILIŞI ) Şirketlerin YENİ KURULUŞ ONAY ve RANDEVU İŞLEMLERİ tsm@gto.org.tr adresine mail atılmasına müteakip; gerekli incelemelerin yapılıp tarafınıza mail veya telefon yoluyla geri dönüş sağlanacağı,
SAAT 15:30 iLE 16:30 ARALIĞINDA SADECE ÖĞLEDEN ÖNCE ALINAN YENİ KAYITLARIN TESLİMİ YAPILACAKTIR.
GEREKLİ HASSASİYETİN GÖSTERİLMESİ HUSUSU BİLGİLERİNİZE SUNULUR..
ANONİM ŞİRKET KURULUŞ-
--UNVAN SORGULAMASI YAPMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ.--
Ticaret Ünvanıyla İlgili Hatırlatma Ticaret Unvanları Hakkında Tebliğ TIKLAYNIZ
Bir anonim Şirketin kuruluşunun tesciline ilişkin başvuru, Bakanlığın izniyle kurulacak olan anonim şirketlerde iznin alınmasını, diğer şirketlerde şirket sözleşmesinin noterce onaylanmasını izleyen otuz gün içinde yapılır. Özel kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça anonim şirketler en az 250.000,00 TL sermaye ve asgari 1 ortak ile kurulmalıdır. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 500.000 Türk Lirası olabilir Başvuruda müdürlüğe aşağıdaki belgeler verilir:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 15 Kasım 2012 tarih 28468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmese İlişkin Tebliğ" uyarınca; bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketlerin kuruluşları ve esas sözleşme değişiklikleri Bakanlığın iznine tabidir.
Kuruluş işlemlerinde potansiyel vergi numarası Mersis sistemi üzerinden otomatik olarak oluşturulmaktadır. Bu doğrultuda; Müracaat evrakları arasına Potansiyel Vergi numarasını gösteren Mersis ekran çıktısının veya İnternet vergi dairesinden potansiyel vergi numarasını gösteren ekran çıktısının ibraz edilmesi gerekmektedir.
GEREKLİ EVRAKLAR;
1. http://mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden başvuru
2. Taahhütname )Dilekçe)( 1- adet)
3. Kurucuların imzaları Sicil Müdürlüğü veya Noter tarafından onaylanmış Anonim Şirket Esas Sözleşmesi
4. Temsile yetkili yönetim Kurulu üyelerinin imza örneği/imza beyanı (Kamu kurum ve kuruluşlarınca veri tabanlarında tutulan imza kaydının bulunmaması veya kaydın temin edilememesi halinde, ilgililerin imzaları, fiziki olarak notere onaylattırılmak veya herhangi bir Ticaret Sicili Müdürlüğünde yazılı beyanda bulunmak suretiyle müdürlüğe verilir.) ( Kimlik aslının ibrazı zorunludur )
Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebilmektedir. Bu durumda olan yetkililer için fiziki imza beyanı talep edilmeyecektir. (4/3/2022 tarihli 72558467 sayılı Bakanlık Genelgesi)
5. Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyelerinin bu görevi kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanları (TSY Madde 69 / h) Dışarıdan seçilen müdürler için görevi kabul ettiğine ilişkin Görev kabul Beyanı
6. Oda Kayıt Beyannamesi (1- adet)
7. 1 adet Yetkili için(1 Adet Fotoğraf)
-- Her ortak için 1'er adet Fotoğraf
8. 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılacak Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu ödemeleri 01/01/2018 tarih itibari ile Gaziantep Ticaret Odası veznesi tarafından tahsili yapılmaktadır.
9. Nakit taahhüt edilen sermayenin 1/4'ünün ödendiğine ilişkin şirket ortaklarının adı, soyadı / ünvanı ile her ortağın yatırdığı tutarların ve toplam yatırılan tutarın gösterileceği banka mektubu, dekont ve mektubu imzalayan banka görevlilerinin imza sirkü sureti
NOTLAR:
a- Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde Cumhurbaşkanlığı İzin yazısı
b- 250.000,00 TL üzeri sermayesi olan anonim şirketlerin sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu vardır (1136 sayılı avuktlılk kanunu madde 35)
c- Vekaleten şirket kuruluşu yapmak için vekaletnamede “ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİNİ YAPMAYA, SERMAYE TAAHHÜDÜNDE BULUNMAYA, ŞİRKET SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMASINA VE EKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE VE İMZALANMASINA TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ NEZDİNDE İŞLEM YAPMAYA ………………… ……………….. VEKİL TAYİN ETTİM” şeklinde vekaletnamede ibarelerinin bulunması gerekir.
10. YABANCI UYRUKLU ORTAK - MÜDÜR - YÖNETİM KURULU ÜYESİ VARSA
A-Yabancı Uyruklu Ortak Gerçek Kişi İse;
-Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl )
-Vergi dairesi, vergi numarasının yer aldığı potansiyel görüntüleme belgesi
-Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı için çalışma veya ikamet izni(Yurt dışında ikamet ettiğini çalışma veya ikamet izniyle belgeleyen Türk vatandaşları kanunun uygulanması bakımından yabancı yatırımcı sayılırlar.
B-Yabancı Uyruklu Ortak Tüzel Kişi İse;
1- Şirketin güncel ; Sicil Tasdiknamesi veya Sicil Özeti. Belgenin Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi (apostil onaylı) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur. (TSY 32. Madde)
2-İştirak kararı. Kararın Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi (apostil onaylı) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur. (TSY 32. Madde) (Bu kararda; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir.)
3-İştirak kararında belirtilmedi ise; Kuruluş işlemlerini yürütecek kişiye verilen vekaletname. Vekaletnamenin; Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi (apostil onaylı) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur. (TSY 32. Madde). (Bu vekaletnamede; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir.)
4- Yabancı uyruklu tüzel kişinin Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi
5-Yabancı uyruklu tüzel kişiliğin temsilcisinin;
-Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl -)
- Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi
13 Kuruluşta Ayni sermaye konulması halinde;
a) Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları ile mahkeme kararı,
b) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
c) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,
14 Tüzel kişilik ortak oluyor ise;
a) Bir tüzel kişi olduğu takdirde, tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen, sadece bir gerçek kişinin belirlenmesine ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.
Bu kararda; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir.
b) Tüzel kişiliğin en son anonim şirketin yönetim kurulu / limited şirketin müdür seçimini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya şirkete ait noter onaylı imza sirküleri aslı (1 adet),
15.Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
16.Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve varsa dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşaviri izin belgesi veya gümrük müşaviri yardımcısı izin belgesiyetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi
17. Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu Kararının bir örneği
18. Bir tüzel kişi yönetim kuruluna üye seçildiği takdirde, tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen, sadece bir gerçek kişinin belirlenmesine ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği.
· Merkezi Gaziantep dışında olan tüzel ortak için Anonim Şirket ise en son yönetim kurulu seçimi, Limited Şirket ise en son müdür seçimini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya şirkete ait noter onaylı sirküler.