Covid-19'un Gaziantep Ekonomisine Etkileri
GTO PERSPEKTİF
COVID-19 SALGINININ
GAZİANTEP EKONOMİSİNE ETKİLERİ ANKETİ
SONUÇ RAPORU
MAYIS 2020
Öyle görünüyor ki hayat artık “COVİD-19 öncesi” ve “COVİD-19 sonrası” olarak tanımlanacak. Gerçek şu ki “normallerimiz değişiyor”.
Yaşadığımız bu küresel sınav, birey, işletme ve de devletler için yepyeni bir yaşam şekli, yepyeni bir düzen getirecek. Tüm günlük yaşam alışkanlıklarımızı, üretim ve pazarlama biçimlerimizi değiştirmek zorunda kalacağız.
Evet, salgını ve etkilerini öngöremedik ama bundan sonrasını öngörerek, salgın sürecinin tamamlanmasını beklemeden, günü kurtaracak önlemler kadar, geleceğe yönelik hazırlıklarımızı da yapmamız gerekiyor. Bu yeni “normale” hep birlikte ayak uydurmalıyız.
Tedbirlere bağlı kalarak, hem kişisel sağlığımızı, hem de işletmelerimizin sağlığını en az hasarla atlatmak zorundayız. Sürecin bir toplumsal çöküntüyle sonlanmaması işletmelerimizin sağlığını korumaktan geçiyor.
Türkiye ekonomisin güçlü aktörlerinden biri olan Gaziantep’in ticari alanda en büyük çatı kuruluşu olarak hem üyelerimizin hem de Gaziantep’in sesi olmaya çalışıyoruz.
Bu bağlamda COVİD-19 salgınının işletmelerinize etkilerini tespit ederek ihtiyaç analizini çıkartmak ve alınması gereken önlemleri belirleyerek ilgili kurumlarla paylaşmak adına üyelerimize “COVİD-19’UN GAZİANTEP EKONOMİSİNE ETKİLERİNİ DEĞERLENDİRME ANKETİ” aracılığı ulaşarak geri bildirimleri aldık.
845 firmanın katıldığı ankette katılımcılara üretim, ticaret, salgına ilişkin tedbirler, devlet desteklerinden yararlanma ve gelecek beklentilerini içeren 20 soru yöneltilmiştir.
ÖZET BULGULAR
- 845 katılımcının %73'ü 10 ve altı çalışan sayısına sahip küçük işletme niteliğindedir.
- Sektörel dağılımda %15 ile tekstil başta geliyor. Bunu %13 ile gıda, % 8,5 ile de inşaat sektörü takip etmektedir.
- Ankete katılanların %74'ü salgını işletmesi için ciddi bir tehdit olarak görmekte. Yaşadıkları en büyük problemin % 88 nakit akışı ve tahsilat olduğunu, ardından %59 ile en büyük sorunun sipariş iptalleri olduğu söylemişlerdir.
- %79'u salgının cirolarını %50'den fazla azalttığını söylemiştir.
- Katılımcıların %68'i ihracatlarının %50'den fazla azaldığını ifade ederken %14'ü ihracat hacimlerinde herhangi bir değişim olmadığını belirtmiştir.
- Ankete katılan işletmelerin %37'si yani 308 işletme tamamen kapalı olduğunu belirtmiştir.
- 19 işletme %100 kapasite ile çalışmasına devam ederken, ankete katılan 177 işletme %50 ve üzeri kapasite ile çalıştığını ifade etmiştir. Diğer işletmelerin ise kapasitesi %50'nin altına düşmüştür.
Firmaların “Ekonomik İstikrar Kalkanı” kapsamında sunulan desteklerden yararlanma oranlarını incelendiğinde; kredilerden öte vergi erteleme ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın daha fazla olduğu görülmüştür.
- Ankete katılanların %10’u Nefes kredisine,
- %7,5’u Şahıs şirketleri için Halkbank küçük işletme can suyu kredisine,
- %18’i İşe Devam Kredisine,
- %43’ü Vergi ertelemelerine
- %36’sı kısa çalışma ödeneğine başvurmuştur.
Pandemi içinde bir fırsat barındırıyor olabilir mi sorusuna olumlu yanıt verenler;
- Çin pazarının müşterilerinin bize kayabileceği,
- Dijitalleşme yatırımlarının artacağı,
- Sağlık ve hijyen ürünlerinde fırsatlar olduğu,
- Şu an sınırlanan tüketimin pandemi sonrasında artacağı
- E-ticaretin yaygınlaşacağı yönünde fırsatlar olabileceğini belirtmiştir.
Covid-19 Salgınının Gaziantep Ekonomisine Etkileri Anketi’nin tüm sonuçlarına ulaşmak için tıklayınız…