GTO’DAN “BİLGİ GÜVENLİĞİ” SEMİNERİ
Gaziantep Ticaret Odasında (GTO), 42 Nolu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi öncülüğünde “Dijital Dünyada Bilgi Güvenliği Semineri” düzenlendi.
GTO’DAN “BİLGİ GÜVENLİĞİ” SEMİNERİ
Özdurak: Bilgi en değerli varlıklarımızdan
Gaziantep Ticaret Odasında (GTO), 42 Nolu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi öncülüğünde “Dijital Dünyada Bilgi Güvenliği Semineri” düzenlendi.
Teknoloji Yazarı, Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun özel oturum konuğu olduğu seminerde dijital dünyanın en büyük önceliklerinden biri olan bilgi güvenliği konusu tüm detaylarıyla masaya yatırıldı.
GTO üyelerinin ilgiyle takip ettiği seminerde konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Özdurak, hızla gelişen ve değişen dünyada en değerli varlıklarından birinin bilgi olduğuna vurgu yaparak bu değerli varlığın korunması ve güvende tutulmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Dijital çağın insan hayatına birçok avantajla birlikte tehdidi de beraberinde getirdiğini ekleyen Özdurak, “Üstelik bu tehditler, sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda kurumsal ve toplumsal düzeyde de ciddi sonuçlara yol açabilir. Yani internetin sunduğu sınırsız bilgi erişimi ve dijitalleşen dünyamız, güvenlik önlemlerini daha da kritik hale getiriyor. Bilgi sızıntıları, kötü amaçlı yazılımlar, siber saldırılar ve daha pek çok tehdit karşısında güvenliğimizi sağlamak zorundayız. Bu güvenlik, her birimizin günlük dijital etkileşimlerimizde dahi mesela Whatsapp kullanırken, sosyal medya kullanırken, bankacılık işlemleri yaparken… Dikkat etmemiz gereken bir konu halini aldı. Güçlü şifreler kullanmak, güvenilir yazılımlar ve uygulamalar tercih etmek, bilgiyi paylaşırken dikkatli olmak durumundayız.” dedi.
Özdurak: Depremler de bilgi güvenliğini tehdit edebilir
İşletmelerin hızla değişen ortamda bilgi güvenliğini sağlamak ve sürdürmek zorunda olduğunu söyleyen ve “İşletmelerimizin bilgi güvenliği için ne yapıyoruz?” sorusunu soran Özdurak, konuşmasına şöyle devam etti:
“Güvenlik tehditleri için bilgi sızıntıları, kötü amaçlı yazılımlar, siber saldırılar diyoruz ama peki ya doğal afetler? Bunlar da bir tehdit değil mi? 6 Şubat depremleri öncesinde belki de pek çoğumuz düşünmedi doğal afetlerin bilgi güvenliği için bir tehdit unsuru olabileceğini… Doğal afetler de bilgi güvenliği için ciddi bir risk oluşturabilir. Bu riskler genellikle fiziksel altyapıya ve iletişim sistemlerine yönelik olabiliyor. Bu durum, bilgisayar sistemleri, sunucular ve veri depolama cihazları gibi önemli bilgi işlem ekipmanlarına ciddi hasarlar verebilir. Bu da veri kaybına ve bilgi güvenliği ihlallerine yol açabilir. Dolayısıyla, şirketler ve kuruluşlar bilgi güvenliği stratejilerini, doğal afetlere karşı da dirençli olacak şekilde tasarlamalı ve bu tür olaylara karşı hazır olmalıdır. Bir araya gelme sebebimiz de tüm bunları konuşmak, fikir edinmek… Bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçen başta 42 Nolu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitemiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.”
TOBB Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut ise Avrupa ülkelerinde 6 milyon bilişimci bulunduğunu ve bu sayının 20 milyona çıkartılmasının hedeflendiğine vurgu yaparak, “Türkiye olarak bilişimcilere daha fazla değer vermeliyiz. Gaziantep’te bilişim sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 250’ye yakın. Diğer şehirlerle kıyaslandığında Gaziantep çok iyi durumda fakat bu rakamın 500’e çıkartılması gerekir.” dedi.
Dünyadaki yazılım projelerinin %70’inin başarısızlıkla sonuçlandığını da ekleyen Barut, bu başarısızlığın sebebini de yanlış danışmanlık ve danışmalık kültürünün yerleşmemiş olmasına bağladı.
Seminerin devamında TOBB Yazılım Meclis Başkanı Ertan Barut’un başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Bitdefender’dan Emre Korbak “Günümüzde Siber Güvenlik”, Berqnet’ten Artuğ Tikiç “Veri Güvenliği ve Siber Tehditlere Karşı Bütüncül Koruma”, Narbulut’tan Cengiz Navruz “Doğru Yedeklemenin Önemi ve Bulut Yedekleme” konularında sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.
Seminerin Özel Oturum Konuğu olan Teknoloji Yazarı, Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu da insanoğlunun hisleriyle hareket eden ve kolay manipüle edilebilir bir varlık olduğunu söyleyerek “Çok kolay etkileniyor olmamız dijital çağda maalesef büyük maliyetlere sebep oluyor. Bir çalışanın siber güvenlikteki bir ihlali tüm kuruma hatta paydaşlarına da zarar veriyor. Dolayısıyla teknolojinin nimetlerinden faydalanırken çok çok dikkatli olmak gerekiyor. Gerek bireysel gerekse kurumsal hayatımızda bilgi güvenliği konusunu önceliklendirerek bu doğrultuda planlama yapmamız gerekiyor.” dedi.
Kuzuloğlu sunumun devamında siber güvenlik, dijitalleşme, teknolojik gelişmeler, yapay zekânın geldiği nokta gibi konulara değindi.
- 6 Aralık 2023