TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ GTO’DA KONUŞULDU!
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) iş birliğiyle düzenlenen “Gaziantep Enerji Zirvesi” T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştir
TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ GTO’DA KONUŞULDU!
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) iş birliğiyle düzenlenen “Gaziantep Enerji Zirvesi” T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
"Gaziantep'in Enerjisi Türkiye'nin Gücü" sloganıyla düzenlenen ve yoğun ilgiye sahne olan Gaziantep Enerji Zirvesi’ne Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, İl protokolü ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Yıldırım: Gaziantep, yeni dünya ekonomisinde öncü şehir olsun istiyoruz
Sunuculuğunu ünlü Gazeteci Hakan Çelik’in üstlendiği Zirve’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve enerji dönüşümünü başarıyla gerçekleştiren şehirlerin geleceğin rekabetçi ekonomilerinde ön sıralarda yer alacağını söyleyen GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Biz istiyoruz ki, Türkiye'nin lider sanayi şehirlerinden biri olan Gaziantep, sahip olduğu potansiyel ve güçle, işletmelerimizin rekabet gücünü belirleyen, enerji verimliliği, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi dünya ekonomisinin yeni çerçevesini çizen alanlarda, yeni dünya ekonomisinde de öncü olsun. Bugünkü zirve, bu hedeflere ulaşmak için mevcut durumumuzu gözden geçirme ve geleceğe yönelik stratejilerimizi netleştirme fırsatı sunacak.” dedi.
Konuşmasına “Bizde açlığınızı, karnınızı doyurabileceğiniz yerde söyleyin diye bir söz vardır.” diyerek devam eden Başkan Yıldırım; enerji verimliliği, yatırımları ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi vererek her türlü iş birliğine açık olduklarını söyledi. Yıldırım, enerji konusunda yaşadıkları sorun ve sıkıntıları sıralayarak GES yatırımcılarının sistem kullanım bedelleri, kapasite eksikliği alanlarında yaşadıkları problemler ve bölge akaryakıt bayilerinin nakliye bedelleri gibi sorunların çözümü için Bakanlıktan destek talep ettiklerini ifade etti.
Bakan Bayraktar: Ülkemizi tam bağımsız Türkiye haline getirmemiz gerekiyor
Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Gaziantep, sloganda da belirtildiği gibi Türkiye’nin gücü. Gaziantep; enerjisi, dinamizmi, iş dünyasının yılmaz duruşu ile hakikaten ülkemizin en büyük güçlerinden bir tanesi…” dedi.
Türkiye’nin enerji talebinin arttığını kaydeden Bakan Bayraktar, “Gaziantep’in kişi başı enerji talebi son 22 yılda 3,5 kat arttı. Kentte, Türkiye ortalamasının üzerinde elektrik talebi var. Türkiye’nin en büyük açmazı ise dışa bağımlılıktır. Ülkemizde kullanılan 3 birim enerjinin 2’si yurt dışından ithal ediliyor. Biz bunu dönüştüremezsek, siz Gaziantep’teki sanayiciler, katma değerli ürünler üretemezseniz, sanayimizi o hale dönüştüremezsek, bizim ekonomik çıkmazdan kurtulma şansımız yok. Gaziantep’te o müteşebbis ruhu var. Sanayimizin devrimsel dönüşümü başarması önemli… Türkiye’nin ikinci yüzyılında ülkemizi tam bağımsız Türkiye haline getirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Çeber: Gaziantep, ağabey rolü üstleniyor
Bir zamanlar Gaziantep’in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin merkez şehri olduğunu söyleyen Gaziantep Valisi Kemal Çeber, “Bugünkü gelinen noktada Gaziantep’in bunun da ötesinde bir şehir. Irak’ın, Kuzey Suriye’nin ve bölgedeki yakın coğrafyanın hepsinin baş merkezi ve cazibe merkezidir. Binlerce yıldır Şam, Bağdat ve Halep’in bu bölgede üstlendiği rol neyse bugün Gaziantep o rolü üstleniyor. Şimdilerde bu süreç yük alma şeklinde oluyor. Koronavirüs, deprem süreçlerinde ve sınırlarımızda yaşanan sıkıntıları yaşanıyor. Gaziantep, ağabey şehir rolünü tüm yükleri sırtlayarak oynuyor. Bu rol şehrimizin Gazi ünvanına yakışıyor.” şeklinde konuştu.
Gül: Bu şehirde ihracat var, istihdam var
AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, “Türkiye, her alanda olduğu gibi enerji alanında da tam bağımsız bir ülke olma yolunda çok önemli safhalar kat etti. Her alanda ne kadar güçlü olduğumuzu göstererek hem dünyaya hem de bölgede lider olma açısından önemli neticeler elde etmiş olacağız. Türkiye, ay-yıldızlı bayrağıyla, enerjisi güçlü, iç barışı güçlendirmiş bir şekilde yoluna devam edecektir. Gaziantep, 10 milyar doları aşan ihracatıyla enerjisi yüksek bir şehir. Güçlü sanayisi ile inanıyorum ki 12 milyar dolar ihracata ulaşacak bir şehir. Siz yeter ki enerji verin, Gaziantep’te ihracat var, istihdam var.” dedi.
Şahin: 2026’da Yeşil Sertifika’ya geçeceğiz
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “2026 yılında Yeşil Sertifikaya geçeceğiz, Paris Anlaşmasını ilk imzalayan ülke biz olduk. Gaziantep OSB’nin akıllı ve yeşil OSB olması için gerekli olan tüm konuları çalıştık. 500 bin mülteciye ev sahipliği yapıyoruz, diğer yandan ise deprem sonrasında kente 250 bin kişi geldi. Bunların ciddi sorunlarını yaşıyoruz. Bu noktada alternatif yakıt tüketen araçlara yatırım yaptık. İklim eylem planını çalıştık. Gaziantep’te Büyükşehir Belediye olarak GES Projelerimizi kendimiz yapıyoruz. Gaziantep OSB’ye 100 milyon dolarlık yeni yatırımla Yüksek Biyolojik ve Kimyasal Atık Tesisi yapıyoruz.” diye konuştu.
Yılmaz: Küresel elektrik talebi artacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise küresel elektrik talebindeki artışın ilerleyen yıllarda artmasının öngörüldüğünü belirterek "Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılında 'karbon nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koyarken, 2030 itibarıyla enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payının en az yüzde 42,5'e çıkarılmasını ve enerji tüketimini de yüzde 11,7 oranında azaltmayı hedeflemektedir. Bu hedefler temiz enerji dönüşümünün benzeri görülmemiş bir hızla ilerleyeceğini bizlere göstermektedir. Sayın Bakanımız da geçtiğimiz günlerde ülkemizin yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. Rüzgâr ve güneşte mevcut kurulu gücümüzü 4 katına çıkararak 120 bin megavat hedefine ulaşmak ve 80 milyar dolarlık üretim yatırımını ülke ekonomimize kazandırmak kamu özel sektör işbirliğinde elbette başarabileceğimiz bir hedeftir." dedi.
Açılış konuşmaları ardından paralel oturumlarla devam eden Gaziantep Enerji Zirvesi’nde Akaryakıt Sektörüne Bakış, Lisanssız Güneş Enerjisi Üretimindeki Mevcut Durum, Yenilenebilir Enerji Ekosistemi ile Sanayi Bina Sektörü ve Enerji Verimliliği konuları Bakanlık yetkilileri, sektörün önde gelen isimleri ve uzmanlar eşliğinde tartışıldı.
- 1 Kasım 2024